- Úvod
Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9 poskytuje prostřednictvím své školní jídelny stravování žákům školy a v rámci závodního stravování zaměstnancům školy. Zařízení školního stravování umožňuje v rámci doplňkové činnosti stravování cizím strávníkům.
Vnitřní řád školní jídelny je vydáván v souladu s § 30 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon. Provoz školní jídelny se řídí vyhláškou 107/2005 Sb., o školním stravování, vyhláškou 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby, vyhláškou 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích, nařízení Evropského parlamentu a rady /ES/ č. 852/2004 Sb., o hygieně potravin.
Vnitřní řád školní jídelny je závazný pro všechny zaměstnance organizace, je přístupný všem strávníkům.
- Práva a povinnosti žáků, zákonných zástupců, zaměstnanců školy a cizích strávníků
2.1 Práva všech strávníků školní jídelny
- Strávníkem školní jídelny může být buď žák, nebo zaměstnanec školy, popř. v rámci doplňkové činnosti cizí osoba (cizí strávník).
- Strávník má právo využívat stravovací služby školní jídelny.
- Strávník má právo na přístup k informacím o nabízených stravovacích službách, na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví (alergeny, kvalitní suroviny, …).
2.2 Práva a povinnosti žáků
- Každému žákovi školy je umožněno stravování v době jejich pobytu ve škole. Žáku školy je umožněn odběr připravené a neodhlášené stravy první den nepřítomnosti.
- Žák docházející do školní jídelny je povinen dodržovat pravidla kulturního chování, řídit se pokyny pedagogického dohledu a dalších oprávněných osob. Zároveň se nesmí dopouštět projevů šikany a rasismu.
- Před odchodem ze školní jídelny je žák povinen odevzdat použité nádobí, příbory, aj.. Nesmí odnášet vydané jídlo z prostor školní jídelny, s výjimkou jídlonosičů v určeném čase.
2.3 Práva a povinnosti zákonných zástupců
- Zákonný zástupce může svému dítěti vyzvednout oběd v první den jeho nepřítomnosti ve škole.
- Zákonný zástupce má právo vznášet připomínky a podněty k práci školní jídelny u vedoucí školní jídelny nebo ředitele školy.
- Zákonný zástupce má povinnost informovat vedoucí školní jídelny o změně zdravotní způsobilosti žáka, v době nemoci neprodleně žáka odhlásit z obědů a respektovat dobu odhlašování obědů.
2.4 Práva a povinnosti zaměstnanců školy
- Zaměstnanec školy má nárok na stravování po odpracování nejméně 3 hodin.
- Při omluvené nepřítomnosti nemůže být zaměstnanci poskytováno stravování.
2.5 Práva a povinnosti cizích strávníků
- Cizí strávník má možnost:
- stravovat se ve školní jídelně
- nebo si odebrat oběd k okamžité spotřebě do jídlonosiče.
- Cizí strávník se pohybuje pouze v prostorech školní jídelny.
- Cizí strávník dodržuje pravidla společenského chování, včetně osobní hygieny.
- Cizí strávník je povinen chránit své zdraví, zdraví žáků, pracovníků školy i ostatních osob.
- Cizí strávník před odchodem z jídelny odevzdává použité nádobí, příbory, aj..
- Vydané jídlo neodnáší cizí strávník z prostor jídelny, s výjimkou jídlonosičů v určeném čase.
- Cizí strávník má právo vznášet připomínky a podněty k práci školní jídelny u vedoucí školní jídelny nebo ředitele školy.
- Přihlášky ke stravování, odhlašování obědů
- Žáka přihlašuje ke stravování jeho zákonný zástupce. Ke stravování se přijímají strávníci na základě vyplněné elektronické přihlášky, kterou strávníci najdou na webových stránkách školy, sekci JÍDELNA.
- S přihláškou ke stravování dává zákonný zástupce vedoucí školní jídelny i potvrzení o zřízení příkazu k inkasu.
- Dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění, jsou děti a žáci zařazováni do cenových kategorií dle věku:
- II. kategorie: 7 – 10 let
- III. kategorie: 11 – 14 let
- IV. kategorie: 15 a více let
- Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém daného věku dosahují. Za školní rok je považováno období od 1. září do 31. srpna následujícího roku.
- Zaměstnanci i cizí strávníci se musí ke stravování řádně přihlásit vyplněním elektronické přihlášky.
- Po přihlášení je strávníkovi vydán za příslušný poplatek aktivovaný čip, kterým se strávník prokazuje u výdejního okénka. Pomocí čipu si může strávník objednávat stravu v objednávkovém boxu, měnit zvolená jídla v objednávkovém terminálu a vybírat zvolenou stravu u výdejního okénka.
- Čip slouží strávníkovi (žákovi, zaměstnanci školy, cizímu strávníkovi) po celou dobu stravování ve školní jídelně.
- Strávník si může odhlásit obědy do 14.00 hodin na následující den.
- Ceny stravného a způsob jeho úhrady
- Strávníci jsou zařazeni do věkových skupin, pro které jsou stanoveny následující normativy:
- strávníci 7 – 10 let 29,- Kč
- strávníci 11 – 14 let 31,- Kč
- strávníci nad 14 let 33,- Kč
- cizí strávníci 98,- Kč
- Strávník může provést úhradu obědů:
- v hotovosti - strávník uhradí před začátkem nového měsíce cenu stravného, jinak nemá obědy na nový měsíc přihlášeny,
- souhlasem k inkasu z běžného bankovního účtu. Obědy se hradí předem na následující měsíc, vždy 22. dne předchozího měsíce.
- Výdej obědů
- Výdej obědů začíná v 11.00 hodin a končí v 14.00 hodin, není-li uvedeno jinak.
- Doba od 11.00 hodin do 12.00 hodin je určena pro výdej obědů cizím strávníkům.
- Zákonný zástupce, který odebírá oběd v první den nepřítomnosti svého dítěte do jídlonosiče, si připraví nádoby na tác a s tímto tácem přistoupí k příslušnému okénku. Po naplnění nádob si strávník složí nosič na určeném místě a odloží tác do odkládacího okénka. Jídlo vydané do nosiče je určeno k okamžité spotřebě.
- Školní jídelna připravuje dva druhy jídel.
- Strávníci od 5. ročníku mají možnost výběru. Strávník si musí provést výběr jídel nejméně dva dny předem, a to v objednávkovém boxu, přes internet na www.strava.cz, případně u vedoucí školní jídelny.
- Údaje pro objednávání přes internet poskytne vedoucí školní jídelny na požádání.
- Strávník odpovídá za své přihlášky, odhlášky a výběr obědů.
- Organizace při výdeji stravy
- Žáci dochází na obědy po poslední vyučovací hodině, případně před odpoledním vyučováním. Dbají pokynů dohlížející pedagoga.
- Žáci, kteří chodí do školní družiny, přichází na oběd společně s vychovatelkami.
- Žáci/strávníci se řadí před jídelnou. Vezmou si tác, příbor a postupují k okénku.
- Strávníci, kteří mají přihlášen oběd č. 1, si vezmou u prvého okénka polévku a postupují k druhému okénku. Zde si označí v terminálu svůj čip, vezmou si hlavní jídlo, případně z chladicího boxu další přílohu.
- Strávníci, kteří mají přihlášen oběd č. 2, označí svůj čip u prvního okénka. Vezmou si na tác polévku, hlavní jídlo a přílohu, je-li součástí oběda a odcházejí do jídelny.
- Při přesunu od výdejních okének ke stolům se žáci/strávníci chovají ukázněně, nežertují a neprovádí jiné činnosti, které by mohly způsobit pád talíře z tácu.
- Zapomněl-li strávník čip doma, musí si u vedoucí stravování vyzvednout náhradní doklad, který předá u výdejního okénka.
- Po snězení obědu odloží strávník tác s talíři na odkládací okénko. Příbory položí do připravené nádoby. Je-li odkládací plocha okénka plná, vyčká, až pracovnice kuchyně okénko uvolní.
- Po odevzdání tácu se strávník napije u várnice s nápoji a odchází z jídelny.
- Přítomný pedagogický dohled sleduje chování žáků v jídelně, při stolování, odnášení stravy. Dbá nad bezpečností stravujících se žáků.
- Dojde-li k potřísnění podlahy jídlem, učiní dohled nutná opatření, aby nedošlo k uklouznutí, a oznámí tuto skutečnost pracovnici kuchyně, která podlahu vytře.
- Jídelní lístek
- Jídelní lístek sestavuje a za jeho úroveň zodpovídá vedoucí školní jídelny na základě závazných pravidel.
- Sestavování jídelního lístku se provádí podle zásad racionální výživy. Pestrost jídel je uplatňována tak, aby byla zajištěna nejen během dne, ale i týdne a celého měsíce. Střídají se jídla masitá, polomasitá, bezmasá a zeleninová. Syrová zelenina a ovoce jsou podávány podle možností co nejčastěji.
- Jídelníček na následující týden je zveřejňován (vyvěšován) vždy nejpozději v pátek ve školní jídelně a na webových stránkách školy.
- Vedoucí školní jídelny archivuje jeden výtisk jídelníčku za každý týden u sebe v kanceláři.
- Dohledy v jídelně
- Pedagogický dohled nad žáky ve školní jídelně zajišťují pedagogičtí pracovníci podle stanoveného rozpisu.
- Osoby vykonávající dohled vydávají strávníkům pouze pokyny, které bezprostředně souvisí s plněním vnitřního řádu školní jídelny, zajišťují bezpečnost provozu.
- Povinnosti pedagogického dohledu:
- odpovídá za pořádek a klid v prostorách jídelny a umývárny před jídelnou,
- žáky nenutí násilně do jídla,
- sleduje stolování žáků a upozorňuje na nedostatky v kultuře stolování,
- dbá na slušné a ohleduplné chování a dodržování hygieny žáků,
- sleduje a koriguje odevzdávání použitého nádobí strávníky do odkladního okénka,
- dbá na bezpečnost stravujících se žáků,
- zajišťuje potřebnou péči při každém úrazu, poranění či nehodě,
- dojde-li k potřísnění podlahy (vylitá polévka, nápoj nebo upadnuvší jídlo, apod.), okamžitě upozorní pracovnici provozu školní jídelny, která ihned závadu odstraní, aby tak nedošlo k případnému úrazu strávníků,
- reguluje osvětlení a větrání ve školní jídelně,
- zamezuje vstupu do školní jídelny osobám, které se zde nestravují.
- Výdej stravy do jídlonosičů
- Školní jídelna je pro cizí strávníky otevřena v pracovní dny v době od 11.00 do 11. 45 hodin.
- Odebírá-li strávník oběd k okamžité spotřebě do jídlonosiče, řídí se následujícími pravidly:
- obstará si dva jídlonosiče, každý opatří štítkem se svým jménem (strava se nevydává do skleněných nebo zničených nádob),
- den předem, popř. daný den ráno vloží prázdný čistý jídlonosič na určené místo u vchodu do školní jídelny,
- v době od 10.30 do 11.00 hodin naplní personál školní jídelny jídlonosič objednaným jídlem a vloží ho zpět na určené místo,
- strávník si vyzvedne naplněný jídlonosič v době od 11.00 do 11. 45 hodin a odchází ze školy.
- Ochrana majetku
- Strávníci mají právo užívat zařízení školní jídelny v souvislosti se školním, závodním stravováním.
- Strávníci jsou povinni udržovat předměty tvořící zařízení školní jídelny v pořádku a nepoškozené.
- Strávníci šetří zařízení školní jídelny.
- Strávníci oznamují zjištěné závady na majetku dohledu ve školní jídelně nebo vedoucí školní jídelny.
- Ochrana před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství, násilí
- Strávníkům je zakázáno nošení, držení, distribuce a zneužívání návykových látek (alkohol, cigarety, drogy, …) v areálu školy a v prostorách školní jídelny.
- Strávníkům jsou zakázány projevy šikanování, násilí, omezování osobní svobody, ponižování, … .
Řád školní jídelny nabývá účinnosti dne 2. září 2024.
11.11. | Svátek svatého Martina |
11.11. | 8.40 - 13.30: PIšQworky - okresní kolo - Gymnázium Dr. K. Polesného Znojmo |
11.11. | 16.00: Den válečných hrdinů |
12.11. | 8.00 - 10.45: Přírodovědný program na ZŠ Pražská 7. A |
12.11. | 10.00 - 11.40: Edukační program muzea: Co se nese nočním lesem 4. B |
13.11. | 8.00: Pythagoriáda - okresní kolo |
13.11. | 8.00 - 13.30: Školská futsalová liga 6. - 7. ročník |
13.11. | 8.00 - 8.45: Preventivní program: Nebezpečí - odhozené injekční stříkačky 1. A |
13.11. | 8.45 - 9.40: Preventivní program: Nebezpečí - odhozené injekční stříkačky 1. B |
14.11. | 8.00 - 13.00: Řemeslo má budoucnost (SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo) 9. ročník |
14.11. | 8.00 - 16.00: Pohár FAČR - fotbal 6. - 9. ročník |
14.11. | 8.30: Divadelní představení Krysáci a zamilovaný Eda 1. - 4. ročník |
14.11. | 10.00 - 11.40: Edukační program muzea: Co se nese nočním lesem 4. A |
14.11. | 14.15: Pedagogická rada |
15.11. | 8.00 - 10.00: Projektový den: Polytechnika 5. A |
15.11. | 10.55 - 11.40: Beseda se ŠMP - šikana, kyberšikana 6. C |
15.11. | 10.55 - 12.35: Projektový den: Polytechnika 5. B |
17.11. | Den boje za svobodu a demokracii |